Exercise: Visualisation

De volgende visualisatie helpt je bij het herkennen van een voor jou belangrijke subpersoonlijkheid: 

Neem een van je belangrijkere karaktertrekken, zienswijzen of drijfveren (manieren van denken) in gedachten. 

Wees je met je ogen dicht bewust van dit stukje van je. 

Laat een beeld opkomen dat dit weergeeft ‐ vrouw, man, dier, elf, voorwerp, jezelf in vermomming, een monster, of wat dan ook. Probeer niet uit alle macht een beeld te vinden. Laat het spontaan opkomen, alsof je naar een scherm zit te kijken, zonder te weten wat er komt. 

Geef, zodra het beeld er is, het de kans zich aan jou te laten kennen, zonder dat jij ingrijpt of je oordeel klaar hebt.   

Laat het veranderen als het dat spontaan lijkt te willen, en laat het jou eventueel een paar van zijn andere aspecten tonen. 

Maak contact met de energie die ervan uitgaat. 

Laat dit beeld nu praten en zich uiten. Geef het daar de ruimte voor. Probeer vooral zijn of haar behoeften te achterhalen. Praat ermee. (Ook als jouw beeld een ding is, kan het antwoorden, want in je fantasie kan alles.) 

Je hebt een subpersoonlijkheid tegenover je – een energieveld met een eigen leven en denkwijze. 

Doe nu je ogen open en schrijf alles wat er tot nu toe gebeurd is op. 

Geef dan aan deze subpersoonlijkheid een naam – elke naam die past en waarmee je hem of haar in de toekomst zou kunnen aanduiden. 

Schrijf tenslotte de karaktertrekken, gewoonten en eigenaardigheden ervan op. 

Nadat je deze subpersoonlijkheid hebt beschreven, kun je eventueel op dezelfde manier verder gaan met andere. Maar neem er de tijd voor en werk aan één tegelijk tot je het gevoel hebt dat je klaar bent. 

Je kunt ook andere subpersoonlijkheden ontdekken door de verschillende manieren waarop je tegen het leven aankijkt op een rijtje te zetten, door je gedrag in verschillende situaties te bekijken.